Inzetten
Twitter
Twitter
Er deed zich een fout voor

Oeps, er is een fout opgetreden. Excuses voor het ongemak. Als deze fout blijft aanhouden, aarzel dan niet en vertel het ons.

Er deed zich een cachefout voor

Zaterdag 20 juni 2015 vindt voor de vierde keer de jaarlijkse herdenking voor genodigden bij het nationaal brandweermonument plaats. Gezamenlijk staan we stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak. Namens onze regio zal Rob Brons aanwezig zijn.

De voorzitter van Brandweer Nederland, Stephan Wevers, spreekt in aanwezigheid van zo'n 150 familieleden en collega's. Vijf collega's lezen alle namen van omgekomen brandweermensen op en alle 25 regionaal commandanten geven de ere-groet.  Minister Ard van der Steur stelt, samen met de voorzitter van het Veiligheidsberaad en de Stichting Nationaal Brandweermonument,  mevrouw Geke Faber,  het water-ereteken 1 minuut in werking. Dit ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten waarvan de stralen elkaar kruisen. Met een defilé sluiten we na één minuut stilte gezamenlijk de herdenking af.

Herdenken is belangrijk
Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega's belangrijk. Het overlijden van collega's tijdens de uitoefening van ons vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico's is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken.

Naast een plek om te herdenken wordt stilgestaan bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Het nationale monument is er voor alle brandweermensen van Nederland. Het is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega's.

 
Inloggen (leden)Zoeken
Twitter
No tweets found.
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner