Inzetten
Twitter
Twitter
Er deed zich een fout voor

Oeps, er is een fout opgetreden. Excuses voor het ongemak. Als deze fout blijft aanhouden, aarzel dan niet en vertel het ons.

Er deed zich een cachefout voor

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost: In verband met de droogte in de natuurgebieden is besloten om de kleurcodering voor een bos- en heidebrand melding per 20 april aan te passen van code GROEN naar code GEEL.

natuurbrandthermometer geel

Voorkom natuurbrand

De natuur is mooi maar ook kwetsbaar, doch met de huidige droogte loopt een brandje in het bos, op de hei of in de duinen al snel uit de hand. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Ieder vuurtje in een natuurgebied kan uitlopen op een allesverwoestende brand. Het grootste gevaar voor mensen is, dat ze door het vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen.

Een brandje is zó ontstaan

Brand is een van de meest vernietigende natuurverschijnselen die we kennen, met name natuurbranden kunnen zich onder ongunstige omstandigheden ontwikkelen tot onbeheersbare branden waarbij grote stukken natuur verloren gaan. Zeventig procent van alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Een sigaretten­peuk, zwerfafval of auto’s kunnen de oorzaak zijn van natuurbranden. Daarnaast zijn omge­vingsfactoren zoals temperatuur, luchtvochtig­heid en wind van invloed op het ontstaan van natuurbranden. Met dit gegeven wil Brandweer Brabant-Zuidoost natuurbranden voor­komen door mensen extra te attenderen op de risico’s en de effecten daarvan.

Natuurbrandthermometer burgers

In de lente en zomer is er een verhoogde kans op natuurbranden. Er is minder regenval en de buitentemperatuur stijgt. Met de thermometer voor natuurbranden wil Brandweer Brabant-Zuidoost het publiek informeren over de actuele droogtefase. De thermometer gaat van donker groen (klein gevaar) naar rood (zeer groot gevaar). Er zijn in totaal vijf fasen te onderscheiden. Per fase gelden gedragsregels en praktische adviezen om het ontstaan van natuurbranden te voorkomen. Zo kunnen ont­heffingen op het stookverbod door gemeenten worden ingetrokken. Voor meer info: http://www.natuurbrandgevaar.nl/

Wat u kunt doen

De brandweer kan veel doen om brand te voorkomen of te blussen, maar is daarbij afhankelijk van u als bezoeker van een natuurgebied. Om een natuurbrand te voorkomen is een beetje extra aandacht al voldoende.

Natuurlijk bent u strafbaar als u een brand veroorzaakt, maar het gebeurt vaak onbewust. Wat u bewust kunt doen om een natuurbrand te voorkomen, is het volgende:

- Maak geen open vuur. Dit mag alleen op speciaal daarvoor aangewezen (vuur)plaatsen en alleen met toestemming van terreineigenaar of gemeente (brandweer);
- Wees altijd voorzichtig met open vuur (vuurkorf of BBQ);
- Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee;
- Denk ook aan kolen van de BBQ en opgehoopt tuinafval (broei);
- Parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.
- Bel in geval van een (beginnende) natuurbrand direct 112, geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door en kijk in uw omgeving of je herkenningspunten hebt zoals straatnaamborden, nummers op banken of nummer van een ANWB paddenstoel, etc.

Extra controle

De brandweer, politie en de BOA’s zullen de komende tijd een extra oogje in het zeil houden. Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Ziet u iets waarvan u vermoedt dat het tot een brand zou kunnen leiden, meldt het dan.

 
Inloggen (leden)Zoeken
Twitter
No tweets found.
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner