Inzetten
Twitter
Twitter
Er deed zich een fout voor

Oeps, er is een fout opgetreden. Excuses voor het ongemak. Als deze fout blijft aanhouden, aarzel dan niet en vertel het ons.

Er deed zich een cachefout voor

Een brand, al is het een kleine, vergeet je niet snel. Stel je voor: al je mooie spullen weg! En het is natuurlijk nog erger als je brandwonden oploopt.
Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

Wees altijd voorzichtig met vuur. Het is interessant, maar zeker geen speelgoed!

Vuur heeft twee kanten: een goede en een slechte. Goed vuur is bijvoorbeeld het vuur waarop je eten kookt. Als vuur gevaarlijk wordt, noemen we het  brand.

 

Veilig omgaan met apparaten

Veel apparaten thuis werken op elektriciteit. Denk maar aan de computer, de televisie, de magnetron en de wasdroger. Erg handig, maar je moet wel goed met deze apparaten omgaan. Anders kunnen ze brand veroorzaken.

 

Zet de computer en de tv altijd helemaal uit

Veel mensen laten hun computer en tv op stand-by staan als ze deze niet gebruiken. Deze apparaten blijven dan warm, omdat er stroom op staat. Ze trekken ook stof aan. Zo kan er kortsluiting en brand ontstaan. Zet de tv en computer dus écht uit als je ze niet gebruikt. Dat bespaart ook nog eens energie.

Verwarm alleen eten en drinken in de magnetron

In een magnetron kun je snel eten of drinken warm maken. Hij is niet bedoeld om bijvoorbeeld je handschoenen in te drogen! Stop er ook geen metaalhoudende voorwerpen in. En let er ook op dat je de goede tijd instelt. Als je bijvoorbeeld kiest voor 5 minuten in plaats van 10 seconden kan je eten in brand vliegen.

Zorg voor een schone filter in de wasdroger

In de wasdroger komt stof van jouw kleren af. Dat verzamelt zich in het stoffilter. Dit filter moet je na elke droogbeurt schoonmaken. Een vol stoffilter kan kortsluiting veroorzaken. Het is één van de meest voorkomende oorzaken van brand in huis!

Ook stopcontacten kunnen gevaarlijk zijn

Normaal is een stopcontact niet gevaarlijk. Maar je moet niet teveel stekkers op één stopcontact aansluiten. En wat je nooit mag gebruiken, is een driewegstekker. Dit is een stekker die van één stopcontact drie stopcontacten maakt. Een driewegstekker is heel erg brandgevaarlijk. Gebruik dan liever een stekkerdoos met een snoer eraan.

 

 
Inloggen (leden)Zoeken
Twitter
No tweets found.
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner