Inzetten
Twitter
Twitter
Er deed zich een fout voor

Oeps, er is een fout opgetreden. Excuses voor het ongemak. Als deze fout blijft aanhouden, aarzel dan niet en vertel het ons.

Er deed zich een cachefout voor

In de gemeente Son & Breugel was sinds 1783 één brandspuit aanwezig voor het hele dorp.
In het boek ‘van oudsher een kruispunt van wegen’ is te lezen dat er in de gemeente Son & Breugel sinds 1783 één brandspuit aanwezig was voor het hele dorp. Als er in een afgelegen gehucht brand uitbrak, kon de brandspuit onmogelijk op tijd aankomen. In 1840 werd daarom een tweede exemplaar aangeschaft, zodat ook in Breugel een spuit aanwezig was. De brandblusmiddelen die de gemeente toen ter beschikking had, bestonden toen uit twee brandspuiten twee leren slangdarmen, een linnen watergeleider, drie linnen schilden, drie ladders, twintig emmers en drie lantaarns.

 

 

Son en Breugel 1936
De vrijwillige brandweer

Van links naar rechts:
Marinus Roefs, Harrie van Rijssel, Toon van Dinter (met kind op schoot), Johan van Dinter, Willem Lavrijssen, Onbekend, Albert van Dinter.

 

 

 

Overdracht van de manschappenwagen aan de vrijwillige brandweer omstreeks 1950. De personen bij de brandweerwagen zijn:

Sonse Vrijwillige Brandweer. Commandant links Marinus Roefs (gemeente), Harrie Konings (chauffeur met pet, garagehouder ) Willem Lavrijssen (ondercommandant, aannemer), evenals Roefs draagt hij een pet met groter embleem met lauwerkransen, Jan van Lieshout (grootvader van huidig (2001) brandweerlid (electrisch installateur)), Cor Boudewijns (eigenaar schoenenzaak). Midden: Noud Latijnhouwers, (gemeenteambtenaar), Toon van Dinter , (taxibedrijf), Tinus Rovers (vader van Willem en Janus), Narus van Acht (loodgietersbedrijf in de Dommelstraat 12), Karel van Rooij (bakkersknecht), Huub Bakens (smid).
 
 
Achter: Toon van Dinter (werkzaam bij Raaijmakers en woonachtig op Hooijdonk) , Harrie van Gorp (knecht bij smid Piet van de Ven, later werkzaam in Sons zwembad), Bertje Rovers (taxibedrijf), Bert van de Weijdeven (gasinstallateur).

 

 

Markt Son en Breugel 1954
Optocht bevrijdingsherdenking
De tweede wagen van de brandweer met titel "Thans" passeert De Zwaan. Oud brandweerman Cor Boudewijns beleefde dit op deze nieuwe manschappenwagen, alleen zat hij ergens onder de ladder links. Chauffeur Toon van Dinter zit links aan het stuur, terwijl Willem Lavrijssen rechts zit. Achter hem zitten Harrie van Gorp, Cor van de Laar (zoon van Wilhelm) en Huub bakens, de smid van Son. Twee toevoerslangen werden op deze wagen bevestigd, in de kastjes zaten straalpijpen en verdeelstukken. De dubbele ladder was ongeveer 20 meter lang. De brandpomp werd achter aan deze wagen gehangen. De kleding bestond uit een overall, leren of waterdichte jas en helm.

 

 

 

Grote brand in kerk 1958

Ondanks inzet van de Son en Breugelse spuitgasten en hun collega's uit de buurdorpen, brandde de kerk af op 29 december 1958. De oorzaak is nooit met zekerheid vastgesteld zowel opzet als onachtzaamheid met een straalkacheltje werden als oorzaak gezien. Wel speelde voor de brand dat de kerk veel te klein was geworden voor het sterk toegenomen aantal gelovigen. Dit heeft de geruchten na de brand natuurlijk alleen maar versterkt.
Na de brand is de kerk vervangen door een modern kerkgebouw dat in juni 1960 gereed was en veel meer mensen kon bevatten. Een storm in december 1960 maakte een definitief einde aan de oude kerk. In 1966 werd de kerk gesloopt
 brandweerhistorie 1958 1

 

Markt Son en Breugel 1960
Vrijwillige brandweer voor De Zwaan
Vooraan Willem Lavrijssen (Commandant), Achter het stuur Bert Rovers. Van auto springend Harrie van Gorp, daarachter Narus van Acht. Helemaal achterop Bert van de Weijdeven.

brandweerhistorie 19601
 

Brandweer Son en Breugel bij het Oud Meer
Omschrijving: De brandweer kreeg een nieuwe auto met alles erop en eraan. De mannen die daarvoor nog op een open auto zaten met de pomp erachteraan gekoppeld, konden binnen zitten en hadden alles bij de hand. Achterste rij v.l.n.r.: Piet Basten; Wim van Tits; Harrie van Gorp; Cor Boudewijns; Jan van Lieshout sr.; Jo van Raak; Narus van Acht; Willem Lavrijssen; Piet van de Laar; Middelste rij: Toon Vriens; Cor van de Laar; Marinus van Dinter; Janus Rovers; Voorste rij: Noud Latijnhouwers; Huub Bakens; Albert Merks; Bertje Rovers; Antoon van Dinter; Bert van de Weijdeven; Harrie Merks; Toon van Dinter.

 
 
Meer artikelen...
Inloggen (leden)Zoeken
Twitter
No tweets found.
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner